Sensitieve kinderen en autisme. Een zoektocht naar wijs ouderschap. Lezing/workshop door Margaret Rijkes.

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 11/12/2019
14:00 - 16:30

Locatie
Centrum aan Het Spaarne

Categorieën


Sensitieve kinderen hebben een gevoeliger zenuwstelsel waardoor de prikkels van buitenaf intenser binnenkomen. Dit betekent dat ze zich vaak druk voelen in hun hoofd maar ook in hun lichaam waardoor ze sneller overprikkeld kunnen raken. Ook voelen ze vaak emoties van andere mensen, maar weten ze zich daar geen raad mee. Ze zijn zich er meestal niet van bewust dat deze emoties en gevoelens niet van henzelf zijn, wat heel verwarrend voor hen kan werken. Ze kunnen dan niet verklaren waarom ze ineens boos of verdrietig worden, zonder dat hier een duidelijke aanleiding voor is. Hierdoor kunnen ze overbelast raken waardoor ze sneller boos worden, erg onzeker en/of overbeweeglijk. Ook kunnen ze faalangst of depressies ontwikkelen.

Het gedrag van deze gevoelige kinderen kan aan de buitenkant wel op dat van kinderen met ASS lijken. Om deze reden kunnen kinderen met deze gedragsproblemen de verkeerde diagnose ASS krijgen,  wat niet wenselijk is….

In een interactieve lezing gaat Margaret Rijkes in op ‘het grijze gebied’ tussen hoogsensitiviteit ASS.

  • Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze mooie kinderen
  • Wat zij de kwaliteiten van Sensitieve kinderen met ASS gerelateerde kenmerken
  • Hoe kunnen we deze kinderen zo positief mogelijk ondersteunen als  ouder, onderwijskracht, begeleider of verzorger.

Onze kinderen hebben ons als ‘wijze ouders’ nodig! Als we grenzen stellen en met liefdevolle aandacht bij hun ontwikkeling stilstaan, geven we onze kinderen het gevoel dat ze er mogen zijn, kunnen ze zich aan ons hechten en (zelf)vertrouwen ontwikkelen en met open ogen de wereld instappen…

Margaret Rijkes
Margaret Rijkes (www.allesiskids.nl) is moeder van twee kinderen en heeft bijna 29 jaar beroepservaring met mensen en kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking (autistisch in meerdere of mindere mate, en/of met niet aangeboren hersenletsel).
Daarnaast volgde zij de ‘Wijze ouders’ training en de trainingen Power Puber en ‘Ik ben oké’ bij Sylvia van Zoeren in Koedijk.

Afgelopen jaar heeft ze een train de trainer (training) gemaakt over kinderen met ASS voor het Platform Wijze ouders en de sensikids coaches binnen dit platform. Deze coaches kunnen nu de vervolg kindertraining ‘Ik doe het anders en dat is oké’ geven aan de hele gevoelige kinderen met ASS gerelateerde kenmerken/problemen. Deze training is net als de ‘Ik ben oké’ training door Sylvia van Zoeren gemaakt!
De “Train de trainer” over de ASS kinderen geeft zij ook aan mensen buiten het platform die werkzaam zijn in het onderwijs of andere instellingen die met deze kinderen werken.

Momenteel is zij werkzaam in haar eigen praktijk Alles is kids en daarnaast als inval klasseassistent bij Stichting Opso/Spoor en Stichting Zaan Primair.

Pallasia
Pallasia is een Stichting  met een in de natuur gelegen landhuis (in aanschaf) met Bed & Breakfastaccommodaties, met een groepsaccommodatie en met een trainingscentrum voor Sensitieve kinderen die vastgelopen zijn en voor hun ouders.

Daarnaast geeft Pallasia boeken uit en verzorgt op landelijke basis symposiums, lezingen en workshops.

Een overzicht van onze boeken en van onze symposiums, lezingen en workshops vind je op onze site www.pallasia.nl

Praktisch
Datum: Zondag 11 december
Tijd:
13u45 Zaal open
14u00 Begin
15u00-15u30 Pauze
15u30-16u30 Vervolg en einde
Plaats:  In Haarlem in Centrum Aan het Spaarne in zaal zes (www.centrumaanhetspaarne.nl)
Toegang:  10 euro (incl thee en koffie)
Aanmelden: Vooraf. Stuur een mail naar rinus@eoscentra.com. Vermeld je naam, het aantal mensen en de lezingdatum