“Alegría”: een in de natuur gelegen Retreat voor wonen, werken en verblijven

De foto van bovenstaande boerderij is afkomstig van de site van Funda en geeft een goede indruk van wat wij zien als een mooie woon-, werk- en verblijfsplek: een natuurlijk gelegen woonboerderij met volop ruimte voor je eigen woonplek en voor je eigen praktijk of  werk.

Helaas is deze boerderij niet meer te koop… Gelukkig hebben we voldoende kapitaal voor iets anders en als jij je aangesproken voelt door ons initiatief en je bent óók in staat tot een financiële inbreng, voel je dan uitgenodigd om door te lezen en contact op te nemen. Heb je trouwens een tip voor een geschikte plek, stuur dan een mail…

Inhoud
Wat ís “Alegría”?
De initiatiefnemer: Uitgeverij Pallasia en Rinus Roland
De bewoners van “Alegría”
Eisen aan de locatie en de boerderij
Begeleiding door specialist
Aanmelding voor meer informatie en kennismaking

Wat ís “Alegría”?

“Alegría” is een in de natuur of natuurlijk gelegen, kleinschalige, op duurzaamheid gebaseerde woon- en werkboerderij voor wie er graag wil wonen en werken maar ook voor  anderen die op zoek zijn naar verstilling en ontspanning, naar een tijdelijke Retreat.  Het is een initiatief van Uitgeverij Pallasia.

Gaat het om wonen dan is “Alegría” een plek waar ieder zijn eigen tuin en zelfstandige woonruimte heeft (dus met eigen keuken, toilet en douche) en waar je met elkaar omgaat als goede buren. Daarnaast is er een groot  stuk land waar we op basis van duurzaamheid gezamenlijke invulling aan gaan geven. Gaat het om je werk dan is “Alegría” de plek waar je je beroep kunt uitoefenen. Daarnaast bieden we tegen betaling van een gering bedrag Retreatplekken aan waar mensen tot verstilling, ontspanning en inspiratie kunnen komen; op die manier worden we geen navelstaarders maar blijven vloeiend met de buitenwereld verbonden.  Voor Uitgeverij Pallasia, de initiatiefnemer, is “Alegría” de plek waar zij haar opleidingen, cursussen, consulten en workshops gaat geven over het Zielsplan. 

Bij het omgaan van de bewoners met elkaar is het belangrijkste dat de beleving van ontspanning, open staan en inspiratie voorop staat en van daaruit ruimte geven aan elkaar. Zo is onze woon- en werkplek in wezen ook voor ons zelf een Retreatplek.

De financiering van de woon- en werkboerderij is nagenoeg rond, het zoeken naar de geschikte plek is in volle gang en er is nog ruimte voor medebewoners in alle leeftijden: een alleenstaande, een alleenstaande ouder, een stel of een gezin. 

Lees verder

De duurzaamheid krijgt gestalte in de vorm van een ecologisch beheer van de boerderij met aandacht voor energiebeheer, voor het milieu en voor de zorg voor planten en dieren.  

De initiatiefnemer: Uitgeverij Pallasia en Rinus Roland

Uitgeverij Pallasia geeft boeken uit over het Zielsplan  en biedt op “Alegría” aktiviteiten en programma’s met betrekking tot het Zielsplan aan. De uitgeverij wordt geleid door Rinus Roland, tevens de auteur van: “Geniet van het leven waarvoor je geboren bent. De Magie van je Zielsplan”.

 

De bewoners 

Als bewoner ben je lid van de Woonvereniging, leef je in je tuin en woning je eigen leven en doe je er desgewenst je eigen werk. De woon- en werkboerderij is kleinschalig van opzet, dat leeft allemaal wat gemakkelijker. Die kleinschaligheid komt onder andere tot uitdrukking in het aantal mensen dat er kan wonen: circa drie tot en met zes volwassenen, al of niet met kinderen als “extra” bewoners. Maar wie weet worden het al kennismakend toch weer nét wat meer mensen. 

 • Je hebt een eigen woonruimte waar een eigen keuken, een eigen badkamer en een eigen sanitair deel van uitmaakt
 • Je hebt een eigen tuin
 • Het aantal vierkante meters woon- en tuinoppervlak is zoveel mogelijk afgestemd op ieders behoefte en kapitaalinbreng

Van de bewoners vragen we:

 • Een eigen minimuminkomen uit werk of uit een (aanstaand) pensioen of AOW
 • Financiëel sterk genoeg zijn om deel te kunnen nemen aan de hypotheekaanvraag. Jouw aandeel in de hypotheekaanvraag bedraagt minimaal  200.000 euro (Cash en/of hypotheek)
 • Interesse om, op basis van duurzaamheid en liefde voor de natuur en op basis van bereidheid elkaar daarbij te ondersteunen, deel te nemen aan de inrichting en het onderhoud van het gemeenschappelijke land

In onze tuin en woning hebben we dus vooral onze eigen ruimte, in de verwezenlijking van onze ideeën, wensen en verlangens mbt het gemeenschappelijke land ontmoeten we elkaar…

Eisen aan de locatie en aan de boerderij

We zijn nog op zoek naar een locatie en een boerderij maar hebben wel een “Programma van eisen”.

Locatiemogelijkheden
Noord Limburg
Noordoost Brabant
Gelderland
Utrecht ten oosten van Utrecht
Overijssel
Drenthe
Zuidoost Friesland

Alle andere delen van Nederland zijn ook welkom, maar naar onze ervaring is dat om uiteenlopende redenen vaak erg moeilijk…

Boerderijspecificatie: aandachtspunten
Geen lawaai, veel stilte dus
Veel natuur of een natuurlijke omgeving
Niet onder een hoogspanningskabel
Iets boerderij-achtigs of een landhuis
Minimaal 150 meter woonruimte. Er is meer ruimte nodig, maar in de praktijk blijkt er vaak allerlei andere ruimte beschikbaar te zijn die gemakkelijk tot een woonplek omgevormd kan worden. 
Minimaal 1500 meter land, liefst 2000 of meer meter. Voor mooie en grote tuinen, een speeltuin, een moestuin, een “dierboerderij” en een weide voor paarden
Ruimte om het pand heen: niet in de bebouwde kom dus 
Buiten de bebouwde kom en niet aan een drukke weg
Ivm de onteigeningsplannen van het kabinet niet te dicht bij de bebouwde kom: voor je het weet, zit je na een paar jaar in een nieuwbouwwijk
Schappelijke prijs: 400.000-950.000 euro
De staat van onderhoud en het uiterlijk is minder belangrijk dan de plek
Voorzien van de eventueel vereiste vergunningen

Begeleiding door specialist

Ten behoeve van de woon- en werkboerderij wordt een Woonvereniging (WV) opgericht waaraan alle bewoners en Uitgeverij Pallasia deelnemen.

Vanuit de WV wordt de hypotheek naar de bank aangevraagd en vanuit de WV worden de contracten met de bewoners afgesloten.

Bij het proces van het opzetten van de WV en de aanvraag van de hypotheek bij de bank worden we (tegen betaling) begeleid door een (financiëel) specialist.

Een WV en de aanschaf van een woon- en werkboerderij is een complex proces. Peter Sturkenboom van Stut Consult kan ons in dit proces begeleiden.

Met zijn bedrijf helpt Peter al tientallen jaren mensen bij het van de grond krijgen van samenwoningswoonprojecten.

Hij kent de ins-en-outs van:

 • de bank
 • gemeentes
 • van bewonersproblematieken
 • financiering (hij is financiëel gespecialiseerd)
 • aankoop en verkoop (hij is makelaar)
 • langdurige begeleidingstrajecten

Hij is gespecialiseerd in projecten als die van ons, voorzover ik weet is er geen ander. 

[/toggle]

Aanmelding voor meer informatie en kennismaking

Heb je belangstelling voor wonen op de woon- en werkboerderij, kun je beschikken over minimaal 200.000 euro (cash en/of hypotheek) , heb je een zelfstandig inkomen of heb je AOW/pensioen of een andere zelfstandige uitkering, heb je graag meer informatie en vind je het fijn om kennis te maken met je potentiële medebewoners, stuur dan naar Rinus Roland een mail en vertel wat over jezelf. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.