“Alegría”: jouw woon- en werkplek?

De foto van bovenstaande boerderij is afkomstig van de site van Funda en geeft een goede indruk van wat wij zien als een mooie woon-en werkplek: een nauurlijk gelegen woonboerderij met volop ruimte voor je eigen praktijk of  werk.

Helaas is deze boerderij niet meer te koop… Gelukkig hebben we voldoende kapitaal voor iets anders en als jij je aangesproken voelt door ons initiatief en je bent óók in staat tot een financiële inbreng, voel je dan uitgenodigd om door te lezen en contact op te nemen. Heb je trouwens een tip voor een geschikte plek, stuur dan een mail…

Inhoud
Wat ís “Alegría”?
De initiatiefnemer: Uitgeverij Pallasia en Rinus Roland
De bewoners van “Alegría”
Eisen aan de locatie en de boerderij
Begeleiding door specialist
Aanmelding voor meer informatie en kennismaking

Wat ís “Alegría”?

“Alegría” is een in de natuur of natuurlijk gelegen, kleinschalige, op duurzaamheid gebaseerde woon- en werkboerderij en initiatief van Uitgeverij Pallasia. Het is een plek waar ieder zijn eigen zelfstandige woonruimte heeft (dus met eigen keuken, toilet en douche) en waar je met elkaar omgaat als goede buren. “Alegría” is dus geen commune, community of woongroep: we zijn goede buren van elkaar die het fijn vinden om op een mooie plek te wonen en om van daaruit op ontspannen wijze onze bijdrage aan de wereld te zijn. Gaat het om werken dan is “Alegría” de werkplek van Pallasia waar Pallasia haar opleidingen, cursussen, consulten en workshops gaat geven over het Zielsplan. Voor jou, jullie of je gezin is “Alegría” eveneens een plek waar je je beroep kunt uitoefenen. 

De financiering van de woon- en werkboerderij is nagenoeg rond, het zoeken naar de geschikte plek is in volle gang en er is nog ruimte voor medebewoners: een alleenstaande, een stel of een gezin. 

Lees verder

De duurzaamheid krijgt gestalte in de vorm van een ecologisch beheer van de boerderij met aandacht voor energiebeheer, voor het milieu en voor de natuur. 

De initiatiefnemer: Uitgeverij Pallasia en Rinus Roland

Uitgeverij Pallasia geeft boeken uit over het Zielsplan  en biedt op “Alegría” aktiviteiten en programma’s met betrekking tot het Zielsplan aan. De uitgeverij wordt geleid door Rinus Roland, tevens de auteur van: “Geniet van het leven waarvoor je geboren bent. De Magie van je Zielsplan”.

 

De bewoners 

Als bewoner ben je lid van de Woonvereniging, leef je in je eigen woning je eigen leven en doe je er desgewenst je eigen werk. De woon- en werkboerderij is kleinschalig van opzet, dat leeft allemaal wat gemakkelijker. Die kleinschaligheid komt onder andere tot uitdrukking in het aantal mensen dat er kan wonen: circa drie tot en met vijf volwassenen, al of niet met kinderen als “extra” bewoners. Het woondeel van de bewoners en het werkdeel van Uitgeverij Pallasia zijn in principe van elkaar gescheiden: de bewoners bepalen wat er gebeurt in hun eigen woondeel en Uitgeverij Pallasia bepaalt wat er gebeurt in het werkdeel “Alegría”. 

Als bewoner ben je alleenstaand, woon je er met je relatie of je maakt deel uit van een gezin. Iedereen en elke leeftijd is welkom.

 • Je hebt een eigen woonruimte waar een eigen keuken, een eigen badkamer en een eigen sanitair deel van uitmaakt
 • Je hebt een eigen tuin
 • Daarnaast is er voor de bewoners een eigen gemeenschappelijke ontmoetingsruimte
 • Het aantal vierkante meters is zoveel mogelijk afgestemd op ieders behoefte

Van de bewoners vragen we:

 • Een eigen minimuminkomen uit werk of uit een (aanstaand) pensioen of AOW
 • Financiëel sterk genoeg zijn om deel te kunnen nemen aan de hypotheekaanvraag 
Eisen aan de locatie en aan de boerderij

We zijn nog op zoek naar een locatie en een boerderij maar hebben wel een “Programma van eisen”.

Locatiemogelijkheden
Elke betaalbare plek in Nederland. In de praktijk sluit dat de provincies Zuid Holland, Noord Holland en Utrecht nagenoeg uit. De provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en de Achterhoek en het Rijk van Nijmegen bieden de beste kansen. Met andere delen van Nederland zijn we vooralsnog onbekend.

Boerderijspecificatie: aandachtspunten
Geen lawaai, veel stilte dus
Veel natuur of een natuurlijke omgeving
Niet onder een hoogspanningskabel
Iets boerderij-achtigs of een landhuis
Minimaal 150 meter woonruimte. Er is meer ruimte nodig, maar in de praktijk blijkt er vaak allerlei andere ruimte beschikbaar te zijn die gemakkelijk tot een woonplek omgevormd kan worden. 
Minimaal 1500 meter land, liefst 2000 of meer meter. Voor mooie en grote tuinen, een speeltuin, een moestuin, een “dierboerderij” en een weide voor paarden
Ruimte om het pand heen: niet in de bebouwde kom dus 
Buiten de bebouwde kom niet aan een drukke weg en met de buren een flink eindje verderop
Ivm de onteigeningsplannen van het kabinet niet te dicht bij de bebouwde kom: voor je het weet, zit je na een paar jaar in een nieuwbouwwijk
Schappelijke prijs: 400.000-950.000 euro
De staat van onderhoud en het uiterlijk is minder belangrijk dan de plek
Voorzien van de eventueel vereiste vergunningen

Begeleiding door specialist

Ten behoeve van de woon- en werkboerderij wordt een Woonvereniging (WV) opgericht waaraan alle bewoners en Uitgeverij Pallasia deelnemen.

Vanuit de WV wordt de hypotheek naar de bank aangevraagd en vanuit de WV worden de contracten met de bewoners en met Uitgeverij Pallasia afgesloten.

Bij het proces van het opzetten van de WV en de aanvraag van de hypotheek bij de bank worden we (tegen betaling) begeleid door een (financiëel) specialist.

Een WV en de aanschaf van een woon- en werkboerderij is een complex proces. Peter Sturkenboom van Stut Consult kan ons in dit proces begeleiden.

Met zijn bedrijf helpt Peter al tientallen jaren mensen bij het van de grond krijgen van samenwoningswoonprojecten.

Hij kent de ins-en-outs van:

 • de bank
 • gemeentes
 • van bewonersproblematieken
 • financiering (hij is financiëel gespecialiseerd)
 • aankoop en verkoop (hij is makelaar)
 • langdurige begeleidingstrajecten

Hij is gespecialiseerd in projecten als die van ons, voorzover ik weet is er geen ander. 

[/toggle]

Aanmelding voor meer informatie en kennismaking

Heb je belangstelling voor wonen op de woon- en werkboerderij, kun je een bepaald bedrag investeren of ben je goed voor een bepaald hypotheekbedrag, heb je een zelfstandig inkomen of heb je AOW/pensioen of een andere zelfstandige uitkering, heb je graag meer informatie en vind je het fijn om kennis te maken met je potentiële medebewoners, stuur dan naar Rinus Roland een mail en vertel wat over jezelf. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.